Καλησπερα σας .
Άλλη μια χρονιά εδώ σαν στρατευμένος από καιρό σ’ απευθείας ανάθεση απ’ τον Λουδοβίκο, βρίσκομαι μαζί σας στην πρώτη ημέρα της φετινής διοργάνωσης.
ΌΡΘΙΟ ΧΩΜΑ, Δυο λέξεις που σαν μια εικόνα δημιουργούν την γέφυρα ανάμεσα στην προέλευση και τον προορισμού με KOINO Διαβάτη τον Άνθρωπο στον κύκλο της ζωής.
Η φετινή έμπνευση τίτλου με ταξιδευει προσωπικά στη σφαίρα της ετυμολογίας και στην ανατομία του ΑΝΘΡΩΠΟΥ.Του όρθιου μετρονομου που στέκεται σα γίγαντας ή νάνος ανάμεσα σε δύο όχθες στην ύλη που έχει το χώμα και την άυλη διάσταση που έχει μια ιδέα, μια ιστορία και ένα βίωμα.
Και ξέρετε η ετυμολογία κρύβει πάντα μέσα της ιστορίες και αυτές οι ιστοριες ειναι σαν ανασκαφή στο προσωπικό σκάμμα του καθενός.
Τρεις ειναι οι διαδρομές για τη ρίζα και τη σημασία της λέξης άνθρωπος.
Η πρώτη και η πιο διαδεδομένη αλλά περισσότερο ασθενής φιλολογικά είναι αυτή που τον θέλει να ορθώνει ανάστημα για να ανυψωθεί από το χώμα σε μια πρώτη επιβολή του ανθρώπου επί της γης.
Η δεύτερη και περισσότερο ισχυρή γλωσσολογικά (όσο και αν αντικρούει κινήματα των ημερών μας) είναι αυτή που συνδέει τον άνθρωπο με την ανδρός όψη (το πρόσωπο του άνδρα).
Η τρίτη και η πιο αγαπημένη μας πάει στον φιλόσοφο Σωκράτη και το πλατωνικό έργο Κρατύλος ή περί των ονομάτων ορθότητος και ερμηνεύει τον άνθρωπο ως το μοναδικό ον, το οποίο «αναθρεί ά όπωπε», παρατηρεί δηλαδή με μεγάλη προσοχή ό,τι έχει δεί.
Έτσι λοιπόν ο παππούς μας Σωκράτης, δίνει στην ανθρωπότητα τη γνώση ότι η λέξη «άνθρωπος» περιγράφει έναν ζωντανό οργανισμό , ο οποίος διαφέρει από τα ζώα ως προς τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τον νού, τον λόγο και την ποίηση του. (ποίηση σε λόγο και έργο, ποίημα και πράξη)
Οποια διαδρομη και να πάρουμε για να βρούμε τη ρίζα του, Ο Άνθρωπος απ την αρχή γεννιέται και αναζητά προστασία απευθυνόμενος στον δημιουργό του. Απευθύνεται στον δημιουργό για να γίνει και ο ίδιος δημιουργός που αποζητά στη γη-φύση τα συστατικά της πλάσης.
Και λίγο πριν ή λίγο μετά απ αυτή την αναζήτηση έρχεται η στιγμή του ΚΡΑΚ.Η στιγμή που ίσως ο προϊστορικός μας πρόγονος σπάει ένα ξύλο ή συνθλίβει μια πέτρα ακούγοντας τον ήχο που ο ίδιος προκαλεί. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιεί τη δύναμη απ το μυαλό στα χέρια του ώστε με παρατήρηση και επανάληψη να δημιουργήσει ένα εργαλείο, ένα σκεύος, ένα όπλο, που θα αλλάξει τη στάσιμη μέχρι τότε καθημερινότητα του. Σε αυτό το βαθύ μα υπαρκτό ακόμα στη μνήμη μας παρελθόν άνθρωπος συνθέτει και αποθηκεύει τον πρώτο του κώδικα εντολών.
Εναν αλγόριθμο του μυαλού στον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου με δεδομένα όλα όσα παρατηρεί να συμβαίνουν γύρω του. (Η αποτύπωση της συνείδησης)Αυτός ο κώδικας εντολών διαπερνά τον άνθρωπο-δημιουργό απ την τροφή μέχρι την προστασία του, απ το ψωμί μέχρι τη στέγη του στην εκτός σπηλαίων ζωή του.Ίσως τότε τότε έγινε η πρώτη μεγάλη ώθηση στον πολιτισμό μας πριν από τα έθνη και τα σύνορα να κάνει το άλμα του σε αυτό που θα ονομάζαμε η επανάσταση της τεχνικής. Μια πρώτη επανάσταση συνείδησης που γέννησε μέσα μας τη συχνότητα και εμπέδωση πως το Χώμα, ο Σίτος και ο Λίθος συνδέονται με την ίδια τεχνοτροπία επεξεργασίας για να φτιάξουν τα σκεύη, τους άρτους και τους οίκους του ανθρώπινου πολιτισμού.
Έτσι ο άνθρωπος άφησε το αποτύπωμα του και πάνω στα ζάλα του του ήρθαμε εμείς, ακολουθώντας την ίδια τροχιά σε ένα μείγμα αστερόσκονης με προέλευση το σύμπαν, βάση τη γη, βλέμμα τους ουρανούς, στάση το χώμα μα διαρκή προορισμό την εξέλιξη.
Μια εξέλιξη από ΄Ίχνη, σημάδια και απομεινάρια του ανθρώπου που έγινε μνημείο και του μνημείου που έγινε βουνό.
Μήπως τελικά το ίδιο το βουνό είναι το όρθιο χώμα ως ο γίγαντας στους ώμους του οποίου στεκόμαστε εμείς οι έξυπνοι νάνοι που ορθώνουμε ανάστημα για να δούμε ακόμα πιο μακριά. Εμείς οι άνθρωποι θα πει ο Γκαλεάνο σε όλες τις εποχές, σε όλα τα σημεία του χάρτη ως παιδιά του χρόνου, είμαστε φτιαγμένοι από ζωντανή ύλη και ιστορίες, από τα γεγονότα και τις ημέρες που εξερευνούν τη ζωή. Σε μια εξερεύνηση του απροσδόκητου που ωθεί τελικά τον άνθρωπο να στέκεται όρθιος σαν άλτης στον βατήρα απόδρασης απ’ το χώμα στο επέκεινα, απ τους γεννημένους στους αγέννητους και απ τη φθορά του σώματος στην αφθαρσία της ψυχής.
Βιβλιογραφία
Eco. U , Στους ώμους των Γιγάντων , Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2018.
Galeano E, Οι μέρες Αφηγούνται , Μετάφραση Ισμήνη Κανσή , Εκδόσεις Πάπυρος, 2012.
Catapoti D, Relaki M, Why the Neolithic is (r)evolutionary, Journal of Material Culture, 2020.
Πλάτων , Κρατύλος- Περί των Ονομάτων Ορθότητος, Μετάφραση Γιώργος Κεντρώτης, Εκδόσεις Gutenberg , Αθήνα 2013.
Η ιστορία του ψηλότερου βουνού της Κρήτης είναι σίγουρα γραμμένη στα μνημεία, τα τοπωνύμια, τις ιστορικές πηγές και το φυσικό περιβάλλον που απλώνεται από την κορφή ως τους πρόποδες και από το οροπέδιο της Νίδας μέχρι τις πηγές και τα βάραθρα του ορεινού μας όγκου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑCopyright © 2019 - 2024. Androidus Project Tank. Created & Hosted by WEBMAN