Αγαπητοί συγχωριανοί, αγαπητές φίλες και φίλοι του τόπου μας καλησπέρα σας.
Η ιστορία είναι μια συνθήκη ανάμεσα στους νεκρούς, τους ζωντανούς και τους αγέννητους, την παραπάνω ρήση υποστήριξε ο φιλοσοφικός πατέρας του μοντέρνου συντηρητισμού Εντμουντ Μπερκ.
Προσωπικά πιστεύω πως η ιστορία είναι ο ζωντανός μας αόριστος, τον οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με δράσεις σε ενεστώτα διαρκείας (στο διαρκές και απαιτητικό τώρα) για να καταφέρουμε τον καλύτερο για την κοινωνία μας ενεργητικό μέλλοντα. (μέλλοντα δλδ βασισμένο σε ενέργειες, στο τι κάνουμε κάθε φορά για να προκαλέσουμε ή να αποτρέψουμε κάτι, στη στάση ζωής μας ).
Αν χάσουμε αυτή την ισορροπία στο χρόνο, το στόχο και τον άνθρωπο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κάνουμε μνημόσυνα που κηδεύουν κοινωνίες και τελετές που τελικά εκτελούν το ενδιαφέρον ,το ταλέντο και την ορμή της ζωντάνιας.
Βρισκόμαστε στον συμβολισμό της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την τρίτη και σφοδρότερη ισοπέδωση των Ανωγείων.
Ελπίζω πως με αίσθημα κοινότητας, εξωστρέφειας και συμμετοχής, ο πολιτισμός για τον τόπο μας να αλλάξει βαθμίδα - εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στο δρομο για τον πρώτο αιώνα, τα 100 χρόνια δηλαδή απ’ την ταυτόχρονη καταστροφή και αναγέννηση μας.
Όλα όμως ξεκινούν απ την αυτογνωσία, η οποία εγκυμονεί την αυτοκριτική για να γεννήσει στο τέλος την αυτοπεποίθηση, το αναγκαίο καύσιμο που βάζει γκάζι στη ρόδα του μέλλοντος.
Αυτό νομίζω το τρίπτυχο ενέπνευσε και την πρωτοβουλία του Δήμου Ανωγείων και του Δημάρχου κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη με την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας πληροφορικής και επικοινωνιών την DOT SoFT και την επιμέλεια του οργανισμού μας Androidus να επιχειρήσουμε σε ένα ψηφιακό βήμα της ιστορίας του τόπου.
Η Αθηνά Φρυσάλη, η Ρένα Νταγιαντά, ο Αντώνης Νταγιαντάς και ο υποφαινόμενος, συνεργαζόμαστε σε αυτό το βήμα, στην ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Ανωγείων, του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων και της Εφημερίδας η Φωνή των Ανωγείων.
Παράλληλα με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης και του Δήμου μας, υλοποιούμε σταδιακά το Αποθετήριο Προφορικής Ιστορίας Ανωγείων,
Τι είναι αυτό το Αποθετήριο και η Ψηφιοποίηση του Αρχείου μας ;
Ένα ψηφιακό καταφύγιο μνήμης, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, συνδεδεμένη με τον Δήμο μας, όπου συγκεντρώνονται οι ιστορίες, συνεντεύξεις, αφηγήσεις ανθρώπων με θέμα τη ζωή τους στα Ανώγεια.
Με δυο λόγια είναι μια προσπάθεια , η ιστορία του τόπου από τα γραπτά τεκμήρια, τα αρχεία, τις μνήμες και τις αφηγήσεις να περάσει στον ψηφιακό κόσμο ώστε να μπορούμε να τη γνωρίσουμε μέσα από τους υπολογιστές, τα tablets ακόμα και τα κινητά μας. Επίτευξη των παραπάνω η άμεση πρόσβαση στην πηγή , στην αυθεντικότητα των όσων συλλέγονται.
Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με τους δυο μαζικότερους φορείς ανθρώπων του τόπου μας , τον Συλλογο Ανωγειανων της Αθήνας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων σε μια από κοινού παρουσίαση με στοίχημα και τις από κοινού ενέργειες για το άμεσο μέλλον.
Στο Αρμί όπου βρισκόμαστε και αποτυπώνονται οι 3 μας καταστροφές νομίζω αξίζει να αντιληφθούμε :
Το πως ο τόπος κατάφερε να ξαναχτιστεί μέσα από τις στάχτες, τα ερείπια και την απώλεια.
Το πως οι άνθρωποι σήκωσαν την πέτρα ως ευθύνη δράσης για την ανοικοδόμηση μας.
Γιατί όταν ριζώνεις πάνω σε πέτρες, σου πέφτει ο κληρος να έχεις την πέτρα μέσα σου.
Την ίδια αορείτικη πέτρα που ορίζει τον καθένα από μας είτε την κουβαλά μαζί του με το βάρος της ευθύνης είτε να τη ρίχνει πίσω ή μπροστά του με την ελαφρότητα της ζαριάς στην επίρριψη ευθυνών .Το αφήνω σε σας να σκεφτείτε με ποια επιλογή απ’ τις δυο ξαναχτίστηκε το χωριό.
Το διασωθέν αρχειακό υλικό αποτελείται από πολύτιμα σπαράγματα μνήμης ακρωτηριασμένα αλλά πολύ σημαντικά γεγονότα, καταστάσεις και αποτυπωμένα βιώματα που συνθέτουν ένα μέρος ίσως και μια όψη της ιστορίας της περιοχής μας.
Μιας ιστορίας που έκανε ολική επανεκκίνηση στις 13/8/1944.
Ιστορίες, αρχείο πολέμου και αντίστασης, απομνημονεύματα και αλληλογραφία πρωταγωνιστών της δημόσιας ζωής των Ανωγείων, πολιτιστικές εκδηλώσεις και σχεδιασμοί, αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, αφιερώματα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς και οπτικοακουστικό υλικό του τόπου μας, θα περάσουν στην ψηφιακή πλέον εποχή και τη δυνατότητα ευκολοτερης, καθολικότερης και ασφαλέστερης πρόσβασης για τον καθένα μας.
Παράλληλα μέσα από το αποθετήριο θα δοθεί έμφαση στις ιστορίες και τον πολιτισμό της καθημερινότητας. Ανθρώπων της καθημερινής ζωής μέσα από την εργασία, την προκοπή, τους κώδικες, τις τέχνες τα συναισθήματα και την κουλτούρα που οικοδομουν μια κοινωνία.
Σε έναν τόπο που επιμένει να ζει και να εξελίσσεται, η ιστορία περνάει πλέον από τον κόσμο και τα σεντούκια του αναλογικού στο "σύννεφο¨του ψηφιακού" υπενθυμίζοντας μας τη ρήση του ενός άλλου πατέρα , του Δον Κιχώτη αυτή τη φορά Μιγκελ. Ντε Θερβάντες: στην υποστήριξη : Πως η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.
Η ιστορία του ψηλότερου βουνού της Κρήτης είναι σίγουρα γραμμένη στα μνημεία, τα τοπωνύμια, τις ιστορικές πηγές και το φυσικό περιβάλλον που απλώνεται από την κορφή ως τους πρόποδες και από το οροπέδιο της Νίδας μέχρι τις πηγές και τα βάραθρα του ορεινού μας όγκου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑCopyright © 2019 - 2024. Androidus Project Tank. Created & Hosted by WEBMAN